Despre noi Livrare si retur Metode de plată Blog Apariții presă Contact

FINANCIAL INTELLIGENCE - 25.08.2023

*Dragoș Vlagali, Comercial Bauindustry: Va crește numărul românilor care vor părăsi iar țara și noi vom fi nevoiți să aducem forță de muncă din Asia

*Matius Ichim, arhitect: Cred ca efectele pe termen scurt vor fi dezastruase pentru piața muncii de profil

* Marian Ciupitu, Terano Construct: Mult vor avea de suferit dezvoltatorii imobiliari și implicit constructorii specializați pe această zonă

Deși subiectul noilor măsuri fiscale anunțate de către Guvernul Ciolacu cum ar fi creșterea TVA-ului la mai multe produse, impunerea de noi taxe și impozite în piața imobiliară, eliminiarea facilităților fiscale pentru sectoare precum IT, construcții și industria alimentară, dar și schimbarea regimului fiscal pentru microintreprinderi pare că a trecut în umbra, acesta nu a dispărut însă, iar efectele pe care acestea le va avea asupra jucătorilor din piața construcțiilor va fi analizat de trei jucători din această industrie în persoana lui Matius Ichim, Arhitect Matius Studio și Fondator platforma Prioretail, Dragoș Vlagali, Director Comercial Bauindustry DC, companie distribuitoare de materiale de construcție și Marian Ciupitu, Director General Terano Construct, firmă de construcție române.

***

Matius Ichim, Arhitect Matius Studio și Fondator platforma Prioretail

Ce impact vor avea, pentru sectorul în care activați, aceste măsuri dacă ele vor fi puse în aplicare?

Matius Ichim: În cazul în care măsurile vor intra în vigoare în forma actuală, domeniul serviciilor de proiectare nu va mai putea continua nici el în forma în care o face acum. Creșterea de 4 ori a taxelor pentru noi, dar mai cu seamă pentru colaboratori de-ai noștri (un freelancer sau un studio la început de carieră de pildă) măsurile guvernului îl vor pune la pământ. Nici pentru studiouri similare nouă nu va fi ușor cu atât mai mult cu cât noi facem în mod constant investiții în softuri, tehnică, pregătire profesională și servicii de promovare. Studioul nostru este la zi cu toate taxele, an de an. Nu ne-ar fi împovarat major o creștere de la 5 la 8% a impozitului pe dividende și am plăti cu drag taxe și mai mari dacă statul i-ar utiliza eficient!

Cum arată anul până acum în domeniul dvs și cum credeți că va arata după implementarea acestor decizii?

Matius Ichim: Cifrele sunt mai mici comparativ cu cele de anul trecut din aceeași perioadă, dar sunt șanse ca pe final de an să recuperăm, ba chiar să le depășim deoarece am făcut multe investiții în dezvoltarea echipei, în comunicare și promovare. Atmosfera generală era una pozitivă, se anunțau proiecte frumoase, ambițioase, complexe, moderne, dar dacă guvernul va fi opac la reacția breslei arhitecților, cel mai probabil, optimist gândind, vom munci în special pentru a ne achita taxele și creditele. Într-un scenariu realist, majoritatea dintre noi vor începe anul viitor cu datorii la stat și la creditori, ceea ce nu va fi deloc bine pentru nimeni. Ceea ce nu vom accepta!

Care credeți că vor fi jucătorii care vor avea cel mai mult de suferit din domeniul în care activați și de ce?

Matius Ichim: Cel mai mult vor avea de suferit studiourile aflate la început de drum, respectiv cele care sunt în mijlocul unor proiecte mari ce se dezvoltă pe 2-3 ani, cu sume deja agreate cu clienții (cu atât mai dificil dacă sunt multinaționale). Oricât de bună ar fi relația construită cu un client, relație dezvoltată în timp, cu eforturi, acesta nu va accepta creșteri de onorarii care să acopere taxele propuse de guvern.

Credeți că se vor bloca proiecte, se vor opri construcții, vor pleca dezvoltatori sau mari retaileri din România?

Matius Ichim: Este puțin probabil să se blocheze proiectele aflate deja în implementare, dar cu certitudine dezvoltatorii vor reduce volumul lor începând cu anul viitor. Totodată, pe măsură ce IMM-urile se vor reduce ca număr și  interesul breslei pentru mediul de business românesc va scă dea, acestea își vor căuta de lucru în alte țări unde nu se taxează neapărat performanța.

Credeți că piața muncii va fi afectată prin pierderea de angajați?

Matius Ichim: Cred ca efectele pe termen scurt vor fi dezastruase pentru piața muncii de profil. Nu doar că vor rămâne vacante poziții de arhitecți și ingineri, dar generațiile mai tinere (gimnaziu, liceu) își vor pierde interesul pentru domeniu. Realitatea este că mulți dintre proprietarii de IMM-uri nu au pregătire economică și nu sunt obișnuiți să scaneze mereu Monitorul Oficial pentru a fi la curent cu ideile guvernelor de la noi. De aceea, când va fi prea târziu pentru a mai reacționa, mulți specialiști din zona se vor trezi cu un curier ce aduce un plic ce-i anunță ce note de plată ale unui aparat administrativ vor urma să platească.

*Dragoș Vlagali, Director Comercial Bauindustry DC: Vom asista, din nou, la creșteri de prețuri, la rediscutări de contracte cu furnizorii noștri

Dragoș Vlagali, Director Comercial Bauindustry DC

 Ce impact vor avea, pentru sectorul în care activați, aceste măsuri dacă ele vor fi puse în aplicare?

Dragoș Vlagali: Domeniul comercializării materialelor de construcții este unul dintre segmentele, pe lanțul de producție din zona construcțiilor, care suferă de cea mai mare lipsă de predictibilitate. După cum am văzut, chiar anul trecut, toate evenimentele sociale, politice, economice au impactat prețurile și stocurile în zona noastră de activitate. Interesant este faptul că, de multe ori, creșterea sau chiar scăderea prețurilor a fost făcută artificial de anumiți jucători importanți din piață. În acest context, anunțul Guvernului că va modifica taxarea și că aceasta va impacta domeniul construcțiilor mă determină să previzionez că vom asista, din nou, la creșteri de prețuri, la rediscutări de contracte cu furnizorii noștri, poate chiar la ieșirea din piață a unor producători internaționali pentru care România poate să nu mai fie chiar o piață cum a fost până acum când existau anumite facilități.

Cum arată anul până acum în domeniul dvs și cum credeți că va arata după implementarea acestor decizii?

Dragoș Vlagali: 2023 a debutat în forță atât în zona construcțiilor rezidențiale, cât și în zona consumatorilor casnici, persoane fizice și continua într-un trend pozitiv. Cred că acest an se va rostogoli cu proiectele începute în 2021, 2022, dar nu am previziuni prea bune pentru anul următor mai ales în contextul unor noi taxe, modificări ale TVA-ului, îngreunării creditării etc. Temerile mele au legătură cu faptul că țara noastră ar putea deveni mai puțin atractivă pentru marii dezvoltatori de ansambluri rezidențiale, de birouri, spații comerciale, hoteluri fiindcă e imposibil să nu observe această lipsă de predictibilitate și acest hocus-pocus cu care autoritățile române se afișează în fața opiniei publice și a investitorilor. Dacă nu se transmit mesaje clare, dacă nu se vine cu soluții, cred că anul 2024 va fi diferit în domeniul construcțiilor, în sensul că vor scădea investițiile poate chiar și cu 20%.

Care credeți că vor fi jucătorii care vor avea cel mai mult de suferit din domeniul în care activați și de ce?

Dragoș Vlagali: Așa cum spuneam, există o legătură esențială între investitori, dezvoltatori, arhitecți, constructori și distribuitori de materiale de construcții care determină practic un efect în lanț atât în sens pozitiv, cât și în sens negativ. Dacă unul dintre jucători ia decizia să stopeze, să încetinească un proiect, toți ceilalți vor avea de suferit. Cu alte cuvinte, cred că întreg domeniul construcțiilor va fi zdruncinat de așa-zisele măsuri fiscale comunicate pe surse de guvernanții noștri. Eu am speranța însă că vom ști să ne repliem, așa cum am făcut-o de fiecare data, deoarece România are nevoie sa se dezvolte și acest lucru se întâmplă cu precădere cu antreprenorii români.

Credeți că se vor bloca proiecte, se vor opri construcții, vor pleca dezvoltatori sau mari retaileri din România?

Dragoș Vlagali: Cred că blocarea, oprirea unor proiecte poate aduce per total mai multe pierderi decât efectele pe care le va avea plata unor taxe de aceea mizez pe înțelepciunea investitorilor din domeniul construcțiilor și pe abilitatea noastră, a celorlalți jucători, că vom ști să ieșim cu bine din acest cutremur al pieței. Dacă anul acesta nu mă aștept decât poate la o încetinire a construcțiilor pe anumite segmente, nu știu cum va arata anul viitor dacă taxele vor fi deja impuse, dacă creditările vor fi și mai drastic de acordat și dacă producătorii de materiale de construcție autohtoni vor mări prețurile. Dar, e important să dăm un mesaj de normalitate și să sperăm că ai noștri guvernanți vor fi mai atenți și la cererile jucătorilor din domeniul nostru.

Credeți că piața muncii va fi afectată prin pierderea de angajați?

Dragoș Vlagali: Piața muncii din România suferă deja pe toate planurile și în toate domeniile nu numai în cel al construcțiilor de aceea chiar sunt îngrijorat de ce se va întâmpla dacă aceste taxe vor intra în vigoare. Cred că va crește numărul românilor care vor părăsi iar țara și noi vom fi nevoiți să aducem forță de muncă din Asia cu tot ce presupune acest lucru. Aici este un subiect sensibil pe care Guvernul României, prin membrii săi, nu ar trebui să îl neglijeze. Piața de muncă din țara noastră suferă pe toate palierele și nu prea se văd strategii de îmbunătățire a situației. Deja în domeniul nostru piața se împarte cam 70-30 % între muncitori români versus muncitori străini. Nu zic că e un lucru rău, zic doar că e mult mai dificil, costisitor și chiar practic să lucrezi cu străini decât cu conaționali de ai tăi.

*Marian Ciupitu, Director General Terano Construct: Nu cred că domeniul nostru va fi atât de zdruncinat încât să intre în colaps

Marian Ciupitu, Director General Terano Construct

Ce impact vor avea, pentru sectorul în care activați, aceste măsuri dacă ele vor fi puse în aplicare?

Marian Ciupitu: Domeniul construcțiilor va fi impactat direct fiindcă taxele care vor fi modificate sunt taxe specifice, prin urmare ne așteptăm la un blocaj temporar, la o creștere de prețuri, la renegocieri probabil de contracte, la materiale de construcție mai scumpe, la solicitări de măriri de salarii. Nu cred însă că domeniul nostru va fi atât de zdruncinat încât să intre în colaps cum s-a mai vehiculat în piață. Da, va fi dificil să ne organizăm, dar o vom face. Ce este extrem de deranjant este faptul că a noastră clasă politică schimbă regulile în timpul jocului fapt care ne pune, pe noi antreprenorii români, în situații dificile. Dar, suntem obișnuiti, lipsa unei legislații sănătoase, predictibile este un adevăr cu care ne confruntăm de 15 ani, de când Terano s-a înființat.

Cum arată anul până acum în domeniul dvs și cum credeți că va arata după implementarea acestor decizii?

Marian Ciupitu: Anul nu a început rău, doar că am simțit frâna la începutul primelor 3 luni, dar acum avem multe proiecte atât în zona construcțiilor de magazine, cât și a celei de birouri. Atmosfera este una de așteptare, dar nu s-au pus pe hold proiecte deoarece multe erau deja începute din 2022. După implementarea acestor taxe, cred că efectul se va simți tot pe zona construcțiilor rezidențiale deoarece cred că impactul se va simți pe creditare. Ne vom obișnui și cu aceste taxe, dar ideal ar fi să nu fie impuse în piață deoarece avem nevoie de ajutor din partea statului, nu de frâne deoarece din 2020 domeniul construcțiilor a trecut prin diferite faze care mai de care mai dificile.

Care credeți că vor fi jucătorii care vor avea cel mai mult de suferit din domeniul în care activați și de ce?

Marian Ciupitu: Cred că mult vor avea de suferit dezvoltatorii imobiliari și implicit constructorii specializați pe această zonă. Terano fiind focusat pe construcții de birouri, retail și alte servicii specifice nu cred că va fi impactat într-o așa mare măsură. Cu toate acestea, sunt convins că vor fi situații în piață cu partenerii și cu salariații care vor avea legătură cu noile taxe și care vor adduce în fața noastră situații fără precedent până acum.

Credeți că se vor bloca proiecte, se vor opri construcții, vor pleca dezvoltatori sau mari retaileri din România?

Marian Ciupitu: Sper să nu se întâmple acest lucru. Este cel mai negru scenariu posibil. Nu mă aștept la un blocaj al pieței, dar mă aștept la o stagnare a anumitor proiecte, reconsiderarea anumitor investiții, renegocierea poate pe anumite segmente a prețurilor, dar până într-acolo să plece sper că e cale lungă.

Credeți că piața muncii va fi afectată prin pierderea de angajați?

Marian Ciupitu: Oricum, cu orice ocazie am spus că ne lipsesc specialiștii în domeniul construcțiilor. Suferim la acest capitil foarte mult, am făcut demersuri să înființăm la Terano o școală de meserii, dar demersal nu a fost primit cu deschidere de către elevii și părinții din România. Da, cred că va fi iar zdruncinat domeniul, fapt care va atrage probabil din nou forță de muncă din Asia.

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs